Do reštaurácie olympijskej dediny sa účastníci OH 2024 dostanú cez majestátnu uličku lemovanú vyše 200 vlajkami.
Ešte pôsobivejší je však interiér reštaurácie. Tá sa nachádza v hlavnej časti Cité du Cinéma vo štvrti Saint-Denis na okraji Paríža a ponúka očarujúce prostredie.
Necelý mesiac pred začiatkom olympijských hier v Paríži mala pol druha stovky hostí vrátane zástupcov médií, medzi nimi reportérka olympics.com Céline Penicaudová, možnosť ochutnať jedlá a nápoje, ktoré budú mať k dispozícií olympijskí a paralympijskí športovci.
„O tom sú Hry v Paríži. Veľkolepá chvíľa, keď si uctíme naše dedičstvo, čo je aj prípad tejto reštaurácie,“ podotkol na úvod inšpekčného dňa šéf organizačného výboru OH 2024 Tony Estanguet.
Pre športovcov pripravili štyri skupiny druhov jedál rozdelených do šiestich gastronomických oblastí: dve medzinárodné kuchyne, dve francúzske, jedna africká a jedna karibská.
Kvalitu ukryli do 500 receptov
„Najlepším športovcom chceme ponúknuť kvalitu ukrytú v 500 receptoch od našich domácich špecialistov a naozajstnú rozmanitosť jedál. Aby všetci našli na tanieri, čo nielen radi jedia pred súťažou, ale aby si vychutnali celkovo pobyt u nás,“ promoval Estanguet francúzske kulinárstvo.
Organizátori vraj premysleli všetko do detailov tak, aby naplnili cieľ pre pohodlie športovcov – „cítiť sa ako doma“.
Pri vstupe do reštaurácie sú sociálne zariadenia, prispôsobené tiež pre potreby paralympionikov. V tejto časti sa nachádza recepcia, kde poskytnú rady ohľadom stravovania, v prípade potreby aj prevedú priestormi.
Po vstupe do jedálenskej časti je priestor na podnosy a príbory.
Nasleduje šalátový bar s bohatou ponukou surových produktov, za ním hlavná jedálenská časť.
Počas návštevy bola v plnom rozsahu len „svetová kuchyňa“. A čo ponúkla? Napríklad jahňaciu musaku, lososový coulibiac, šafranovú ryžu.
K dispozícii bude 3500 miest na sedenie
Športovcom bude k dispozícii šesť stravovacích priestorov, vrátane veľkej terasy pod holým nebom, dovedna 3500 miest na sedenie.
V jednom z priestorov bude aj „koreňový“ stôl na dochucovanie jedla, dôležitý najmä v čase raňajok, pretože v tom čase bude obohatený napríklad o ovsené vločky, kukuričné lupienky a horúce nápoje.
Paríž mieni rešpektovať ekologické záväzky vo všetkých prevádzkach tejto reštaurácie. Cieľom je „nulový plast“ v stravovaní a znížiť uhlíkovú stopu na polovicu. Zbohom teda plastovým fľašiam, naopak, zelenú má opakovane použiteľný riad.
V súlade s touto ekologickou ambíciou bude 80 percent podávaných jedál francúzskeho pôvodu a 25 percent bude z okruhu do 250 km od dediny.
Organizátori podpísali dohodu s niektorými potravinovými združeniami vo Francúzsku o boji proti plytvaniu potravinami. Tieto združenia budú nespotrebované potraviny denne zbierať a prerozdeľovať ich ľuďom v núdzi.
Francúzska spoločnosť Sodexo (druhá najväčšia v Európe podnikajúca v gastronómii, vo vyše 50 krajinách, s takmer 60-ročnou históriou, bezmála pol miliónom zamestnancov a obsluhujúca milión zákazníkov denne), ktorá sa postará o žalúdky olympionikov v Paríži, avizuje, že z vyše 500 receptov navrhnutých ich šéfkuchármi bude športovcom k dispozícií každý deň vyše 50 teplých jedál. Dosť na uspokojenie každého, nebyť maličkosti.
Hranolčeky v ponuke nenájdete
Ak bude niekto hľadať hranolčeky, nenájde ich.
„V reštaurácii nebude žiadne vyprážané jedlo,“ citoval portál olympics.com Estelle Lamotteovú, zástupkyňu manažéra reštaurácie. Dôvod? Technický. Najmä fakt, že budova prerobená na reštauráciu je z roku 1903, predstavoval veľkú výzvu a „nebolo možné nastaviť fritézu“.
„So Sodexo sme stvorili ponuku, ktorá uspokojí všetky očakávania, aby sme športovcom poskytli to najlepšie jedlo,“ sľubuje Grégoire Béchu, projektový manažér trvalo udržateľného stravovania na OH 2024, ktorý na tomto projekte pracoval štyri roky.
„Strávili sme veľa času rozhovormi s národnými olympijskými výbormi, aby sme pochopili ich očakávania, konzultovali sme to aj priamo s vyše 200 športovcami.“
Z ich odpovedí vyplynuli jasné preferencie.
Štyridsať percent jedál bude pre vegetariánov
„Pred súťažou chcú mať k dispozícii známu stravu, aby ich nič nevykoľajilo, po súťaži je čas na potešenie, keď chcú objavovať recepty francúzskej kuchyne alebo niečo, na čo nie sú zvyknutí.“
Štyridsať percent jedál bude vegetariánskych.
Pri každom jedle by mala byť nutričná informácia o kalóriách a jouloch na 100 gramov.
Športovci budú môcť dokonca požiadať o radu odborníkov na výživu, ktorí hovoria po francúzsky, anglicky, mandarínsky, španielsky a rusky.
„V porovnaní so Sydney 2000, Aténami 2004 a Pekingom 2008 sme výrazne ďalej, pokiaľ ide o kvalitu a úroveň služieb. Bude tu zdravšia a vegetariánskejšia strava, akú som zažil,“ uviedol pre olympics.com Brice Gyuart, bývalý francúzsky šermiar, dvojnásobný olympijský šampión.
Reštaurácia v olympijskej dedine v Paríži
40 000 podávaných jedál denne
3500 miest na sedenie pre športovcov
600 ton čerstvých produktov
500 a viac pripravených receptov
200 denne pracujúcich kuchárov
100 percent zastúpenie francúzskych regiónov
80 percent francúzskych produktov
50 druhov teplých jedál denne
30 percent biopotravín