Lewisovi Hamiltonovi, Venus Williamsovej, Novakovi Djokovičovi ba ani Zdenovi Chároti to hovoriť nemusíte. Patria medzi športovcov, ktorí sa mäsa vzdali už dávno.
„Bez neho mám viac energie, som výkonnejší, cítim sa lepšie, reagujem rýchlejšie a v neposlednom rade, dokážem sa dobre vyspať,“ reagoval sedemnásobný majster sveta v pretekoch F1 Hamilton v rozhovore pre magazín Men´s Health.
Chára prešiel na bezmäsitú stravu počas kariéry v NHL. Pre viaceré médiá hovotil, že úprava stravy mu predĺžila kariéru. Keď s hokejom skončil, od vegánstva upustil.
„Už som flexibilnejší, stravujem sa všestranne, ale niečomu sa snažím vyhýbať. V niečom mám rutinu, ale už tam zapájam aj mäso,“ vravel pre denník Šport pred dvomi rokmi Chára.
Budete prekvapení
Nemáte aj vy niekedy chuť skúsiť, čo sa stane s vašim telom, ak si mäso na tanieri odpustíte? Hoci len na krátky čas.
„Možno budete prekvapení, aké nečakané zmeny vo vašom organizme nastanú,“ tvrdia odborníci pre magazín National Geographic. Kľúčom k úspechu je samozrejme aj to, čo namiesto mäsa napokon skonzumujete.
Už krátkodobé vylúčenie mäsa z jedálneho lístka dokáže spôsobiť telu prekvapivé zmeny. Od schudnutia, zlepšenia zdravia srdca až po lepší vplyv čriev na váš imunitný systém.
Aj 6 týždňov pomôže
Ak mäso bohaté na kalórie vystrieda zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny a ovocie, mali by ste ten rozdiel cítiť už po pár týždňoch.
„V takom prípade totiž dostávate do tela viac vlákniny a v konečnom dôsledku konzumujete menej kalórií,“ hovorí pre National Geographic Matthew Landry, vedec a dietológ z univerzity v kalifornskom Irvine.
„Potraviny bohaté na vlákninu navyše dokážu organizmus zasýtiť na dlhší čas, vďaka čomu odpadá predpoklad prejedania sa.“
Ak pri vegetariánskej strave vydržíte aspoň 6 týždňov, mal by sa vám znížiť aj krvný tlak, ktorý je kľúčovým faktorom pri znižovaní rizika srdcových ochorení a mŕtvice.
Draslík a horčík
Nestojí za tým podľa odborníka na výživu z univerzity v Sydney Luigiho Fontanu len pravdepodobný úbytok hmotnosti.
„Ale aj fakt, že pri navrhovanej strave dostáva človek do tela viac minerálov ako sú draslík či horčík. Sú to minerály, ktoré krvný tlak znižujú,“ zdôrazňuje Fontana.
Znížená hladina cukru v krvi zároveň výrazne znižuje riziko vzniku cukrovky, vyplýva z jeho nedávnej štúdie.
Lepší cholesterol
Bezmäsitá strava a štúdie ľudí, ktorí sa mäsa vzdali, prezrádzajú, že vegetariáni zaznamenali po zmene spôsobu stravovania pokles hladiny LDL cholesterolu.
Áno, je to ten zlý (lipoproteín s nízkou hustotou), ktorý sa hromadí v stenách ciev a spôsobuje aterosklerózu (upchávanie tepien). Je hojne zastúpený práve v mäse a v mliečnych výrobkoch.
Vedci zo Stanfordovej univerzity skúmali aj 11 párov dvojčiat, ktoré dodržiavali vegánsku stravu – okrem mäsa nekonzumovali ani žiadne živočíšne produkty ako vajcia, mlieko či syry. Už po 4 týždňoch im hladina cholesterolu klesla na normálnu hodnotu. Pod 100 miligramov na deciliter.
Aj keď sa do výskumu zapojili ľudia, ktorí pred jeho začiatkom, nemali problémy s cholesterolom, zmeny boli rovnako nezanedbateľné. A pokles značný.
Zmeny v črevách
Prechod na rastlinnú stravu dokáže zmeniť aj ekosystém baktérií vo vašich črevách. „Ich zloženie sa dokáže upraviť už po pár týždňoch,“ pripomína Veronica Witteová, neurovedkyňa z lekárskeho centra v nemeckom Lipsku.
Lekári a výskumníci na univerzite v Stanforde dokázali, že konkrétna črevná baktéria, ktorá rozkladá špecifické bielkoviny v živočíšnych produktoch, je zodpovedná za zápaly spôsobujúce choroby.
„Ak sa v črevnej mikroflóre premnoží bacil s názvom wadsworthia, môže spôsobiť veľké problémy. Jedným zo spôsobov, ako sa jej zbaviť, je prechod na vegánsku stravu,“ prezrádza spoluatour štúdie a mikrobiológ zo Stanfordu Matthew Carter.
Vedci už pátrajú aj po otázke, akým spôsobom črevné baktérie ovplyvňujú mozog a chuť na jedlo. „Potrebujeme však viac výsledkov výskumu, aby sme mohli zodpovedne dokázať, že tieto procesy skutočne prebiehajú,“ priznáva Wittová.