Na svojej pozícii patrí medzi to najlepšie na našich hádzanárskych palubovkách. Kristína Pastorková je oporou hádzanárok HC DAC Dunajská Streda i slovenskej reprezentácie žien. V oboch družstvách zastáva pozíciu kapitánky. Pri sporáku zvykla asistovať svojej mame, ale keď sa chcela realizovať, zistila, že musí byť paňou kuchyne. S 28-ročnou pivotkou sme sa porozprávali nielen o stravovaní hádzanárok, ale aj o zaujímavej záľube, ktorej výsledky ochutnávajú jej spoluhráčky.
Musíte ako hádzanárky fungovať podľa špeciálneho jedálneho lístka?
„Nie je to nevyhnutné. V hádzanej by sme naprieč tímami a rôznymi pozíciami mohli vidieť, že každá hráčka je iná a neexistuje úplne spojitosť medzi takpovediac dokonalou hmotnosťou alebo postavou a výkonom. Záleží teda skôr na každom jednotlivcovi, ako pristupuje k svojej strave. Vždy sa to však odvíja aj od trénera, resp. klubu, čo od hráčok očakávajú."
Vy osobne si dávate záležať na strave a pitnom režime? Dbáte na zdravú výživu?
„Ja sa snažím dávať si pozor na to, čo sa v mojej strave nachádza. Keďže som zástanca aj toho, že čo svojmu telu dáš, to ti aj vráti. Nemám striktný ´jedálniček´, ale dbám na to, aby bol vyvážený s dostatkom bielkovín, komplexných sacharidov a zdravých tukov a moje telo malo potrebnú energiu na tréningy, ale zároveň aj na to, aby mi nebolo na tréningu z jedla ťažko.
Čo sa týka pitného režimu, mám zvyk mať po ruke stále pohár, aby som nezabúdala piť vodu počas dňa a počas tréningov či zápasov zaraďujem aj elektrolyty alebo iontový nápoj."
Líši sa to počas sezóny a v dovolenkovom období?
„Určite je tam nejaký rozdiel, ale nepovedala by som, že je až taký veľký. Aj počas sezóny je priestor na to dať si občas niečo možno menej výživné, ale vtedy musím rozmýšľať, že kedy a v aký čas si to dám. Mimo sezóny je to o to ľahšie, že tréningov je menej a sú skôr individuálne, takže si to viem ľahšie prispôsobiť. A keďže my máme posezónne obdobie v lete, tak asi najskôr je to dobrá zmrzlina, ktorú si počas leta dám rada."
Máte nejaké predzápasové rituály ohľadom jedla a pitia?
„Áno, zápasový deň je pre mňa trochu špecifický v tom, že už pár rokov je viac-menej rovnaký. Keďže naše duely sú väčšinou až vo večerných hodinách, deň začínam raňajkami, a to vajíčkami s nejakým pečivom a kávou. Tú si ráno neodpustím.
Po predpoludňajšej aktivácii v posilňovni si dám väčšinou nejaké ovocie a mojím posledným jedlom pred zápasom je obed približne 4-5 hodín pred jeho začiatkom. Ten najčastejšie obsahuje kuracie mäso a nejaké komplexné sacharidy (ryža, cestoviny alebo bataty). Snažím sa však vyhýbať väčšiemu množstvu vlákniny, aby mi príliš nezaťažovala trávenie."
Na rozdiel od tzv. väčších športov zrejme nemáte vlastných tímových kuchárov. Kto má na starosti výber jedál na zrazoch reprezentácie alebo klubových výjazdoch? Môžete ho z vašej pozície ovplyvniť?
„Vlastných kuchárov veru nemáme. Počas reprezentačných zrazov jedálniček rieši asistent trénera, ktorý túto záležitosť komunikuje s hotelmi, v ktorých sme ubytovaní. Samozrejme, ak máme nejaké požiadavky, tak to riešime a snažíme sa, aby každá hráčka mala všetko, čo potrebuje.
V klube je to špecifické iba pri výjazdoch na zápasy u súperov. Dostávame balíčky, ktoré sú viac-menej podobné. Sú v nich nejaké cestoviny, resp. ryža s kuracím mäsom plus ovocie alebo menší snack. Po zápase už dostávame na výber z viacerých jedál, ktoré objednávajú z reštaurácie v tom meste, kde aktuálne hráme, takže každá z nás si môže vybrať to, na čo má chuť."
Láka vás pri pobytoch či dovolenkách v zahraničí ochutnávať špeciality miestnej kuchyne? Máte nejakú obľúbenú?
„Možno ani nie až tak špeciality ako skôr potraviny, ktoré v daných krajinách jednoducho chutia lepšie, kvalitnejšie a čerstvejšie. Mojou obľúbenou kuchyňou je grécka a talianska. Nebol deň, keď by som si na dovolenke v Grécku nedala grécky jogurt s ich medom, ktorý tam vyrábajú zo surovín podľa aktuálneho ročného obdobia."
O vás sa vie, že rada pečiete. Čo vás k tomu priviedlo?
„Ani sama neviem, ale najskôr asi to, keď som pomáhala mamine pri pečení. Neskôr som však zistila, že som niekedy príliš tvrdohlavá na to, aby sme boli obe v kuchyni a neraz prebehla aj menšia výmena názorov ohľadom postupov... (úsmev)."
Čo pre vás znamená to pečenie?
„Pre mňa je to forma relaxu. Nepečiem až tak často, ale najčastejšie vtedy, keď mám istých surovín viac. Napríklad na jeseň jablká a chcem ich zužitkovať."
Pečiete len pre seba alebo aj pre iných - napríklad spoluhráčky?
„Najradšej pečiem pre ostatných. Ak niečo upečiem a podarí sa mi to, tak vždy to donesiem dievčatám do šatne. Poteší ma potom, keď počujem od nich, že im chutilo."
Doprajete si aj sama sladké?
„Samozrejme, aj ja si raz za čas dám niečo sladké, ale nie som úplne zarytý milovník sladkého. Teda tak, že by som si sama pre seba piekla, to nie."
Pečiete aj tzv. zdravšie koláče?
„Z času na čas skúsim aj zdravé recepty, ale z vlastne skúsenosti je pri nich ťažšie nájsť balans medzi tým, aby to aj adekvátne chutilo."
Riadite sa podľa osvedčených receptov, či ste skôr experimentátorka?
„Nejaké základné recepty mám vždy. Pri overených už viem, či ich musím dodržiavať alebo je priestor aj na menšie úpravy. Často však improvizujem, keďže ako v živote ani pri pečení nejde vždy všetko podľa plánu."
Nelákalo by vás zúčastniť sa show Pečie celé Slovensko?
„Aj keď teda rada pečiem, na show o pečení by som si netrúfla. Ako hobby alebo občasný relax je to fajn, ale toto prenechám oveľa väčším odborníkom."
Máte blízko aj k vareniu?
„Asi nie až tak ako k pečeniu. Samozrejme, rada si uvarím niečo dobré, ale väčšinou je to tak, že si nachystám niečo jednoduché a čo potrebujem na pár dní."







