Je najrýchlejší slovenský plavec. Parížsky olympionik šprintér Matej Duša žije dlhodobo v USA, v meste Charlotte. Študoval na tamojšej univerzite, dnes v tomto najväčšom meste štátu Severná Karolína pracuje. V našom rozhovore sme sa pobavili aj o tom, ako si zvykal na americkú stravu.
Ako najrýchlejší slovenský plavec ste pre mnohých vzor v bazéne – mohli by ste byť pre nich vzor aj v stravovaní?
„Určite áno, stopercentne. Z jedného dôvodu: mám problém jesť nezdravo. Varím si doma. Riadim sa pri tom zásadou, ktorú mnohí ľudia nedodržujú. Veľa vecí v stravovaní sa začína už v nákupnom košíku, nie pri tom, čo jeme. Naplánujem si, teraz budem variť to a to, takže si kúpim to, čo na to potrebujem. Nechodím po obchode a nehľadám, čo by som si asi tak dal.“
Varili ste aj počas štúdia na univerzite?
„Na internáte nám varili, ale aj vtedy aj teraz si dávam pozor, aby bolo jedlo pestré. Športovci často myslia na diéty, no u mňa je kľúčová jedna vec: netreba byť hladný. Pre mňa ako šprintéra je to hrozná vec.“
Jeho jedlá sú veľmi priamočiare
Čo nesmie vo vašej strave chýbať?
„Bielkoviny. V mojom prípade mäso. Striedam kuracie, hovädzie, bravčové. Iní možno majú namiesto mäsa nejakú náhradu, ale bez bielkovín sa nedá. To je základ, okolo ktorého treba postaviť ostatné. Druhé takmer rovnako podstatné sú kvalitné sacharidy. Ryža, zemiaky, cestoviny. Najlepšie je čo najviac ich striedať. Tak ako zeleninu. Prakticky nikdy nejem šaláty, ale vždy mám na tanieri nejaký jeden druh zeleniny. Denne to striedam. Moje jedlá sú vždy veľmi jednoduché, veľmi priamočiare. Nič navyše.“
Ste samouk v tom, ako sa stravovať?
„V otázke stravovania som sa vždy snažil vzdelávať. Nové poznatky som si potom odskúšal na sebe. Takto fungujem už dlhé roky a dnes viem, čo mi pomáha, vrátane výživových doplnkov. Viem, po čom sa cítim lepšie a dokážem výkonnostne napredovať. Najlepšie pre mňa je, keď je jedlo jednoduché.“
Ste aj v jedení šprintér?
„Nie tak, ako by som chcel. Môj brat, s ktorým bývam, ktorý tiež študoval a pracuje v Charlotte, je v jedení vysávač. Ja si držím normálne tempo.“
Plavci pravidelne trénujú skoro ráno. Ako vám do tohto kolobehu zapadá strava?
„Jem päťkrát denne. Prvý raz už pred raňajším tréningom. Vždy je to niečo jednoduché, napríklad grécky jogurt s medom a černicami. Po tréningu banán a proteín. Potom obed, zasa niečo pred tréningom a po tréningu večera.“
V Amerike neje polievky
Zvykali ste si dlho na americkú stravu?
„Vždy existujú možnosti, ako jej priveľmi nepodľahnúť. Hranolky a burgery sa tam na tanieri vždy na vás pozerajú, ale vždy som sa im snažil vyhýbať. Musel som si opakovať, pre mňa je to obyčajné palivo, nie pochúťka. Radšej som od toho šiel preč a našiel si pod zub niečo iné.“
Dá sa v USA zdravo jesť?
„Ak sa chce, dá sa. No netvrdím, že je to ľahké a najlacnejšie.“
Ste polievkový typ? Pretože v niektorých krajinách, Spojené štáty nevynímajúc, polievky až tak nepreferujú...
„V Amerike polievky prakticky vôbec nejem. Ako však prídem domov na Slovensko, hneď prosím maminu, aby robila vývar. Ak polievka, tak domáca. Ja som varil polievku raz-dvakrát. Ak aj niekedy idem do reštaurácie, polievku si nedám. Ani raz.“
Čo bolo pre vás v stravovaní najťažšie?
„Odvyknúť si od chleba a podobných výrobkov. Sú to všetko lacné produkty, majú veľa cukru, čo nie je najlepšie. Hlavne ráno, hneď stúpa inzulín a viečka sa po dvadsiatich minútach zatvárajú.“
Chlieb ste zo svojho menu vylúčili úplne?
„Kým som bol na univerzite, áno. Stopercentne. Ani chlieb, ani nič podobné. Teraz som už menej striktný, lebo napríklad pri dome mám pekáreň, kde si môžem kúpiť kváskový, voňavý chlebík.“
Čo si v žiadnom prípade na tanier nedáte?
„Určite žiadny vegánsky proteín. Z jednoduchého dôvodu. Keď jem, snažím sa dodržať zásadu, mať na tanieri len tri ingrediencie. A taký vegánsky burger ich má obrazne šesťdesiat. Ja potrebujem tri veci. Napríklad kuracie stehná, ryža a k tomu mrkva. Alebo zeler, alebo brokolica.“
Nemôže pretekať ani trénovať hladný
Zmenil sa rokmi výrazne váš jedálniček?
„Nie. Každý si však musí nájsť, čo mu vyhovuje. U každého je to inak. Napríklad taký Michael Phelps. Dve obrovské pizze denne, energetické nápoje, samé cestoviny, cereálie, a to dokola. A podľa mňa je to najlepší športovec, aký bol. Niekto žije na mcdonaldoch a burger kingoch, mne to vyhovuje tak, ako som povedal. Takto sa cítim fajn, takto jem.
Necítil by som sa dobre inak. Keď sa niekto cíti dobre z niečoho iného, okej. Nikdy by som nikomu nediktoval, čo konzumujem ja. Mimochodom, na vlastné oči som videl plavca, ktorý večer pred pretekmi vypil šesť pív a na ďalší deň plával skvele. Ja som dokonca s týmto chalanom prehral. Nebol to Američan, ale Európan, no nie Slovák. V jeden večer šesť pív a na druhý deň triumf na stovke motýlik. Ak to však niekto chce nebodaj skúšať takto, veľa šťastia.“
Líši sa vaša strava v súťažnom období a mimo neho?
„V tréningovom období je kaloricky vyššia. Tri dni pred pretekmi konzumujem extrémne veľa sacharidov. Aj kilogram denne. V rôznych podobách, bataty, cestoviny. Sacharidmi však nemyslím, že zjem tri čokolády alebo polkilovú Milku.“
Ako je to v deň pretekov?
„Nemôžem pretekať hladný. Ani trénovať. To je najhoršia vec, akú si dokážem predstaviť. Radšej uprostred tréningu vyjdem z vody, na pätnásť minút ho preruším a zjem nejakú tyčinku. V deň pretekov sú pre mňa veľmi dôležité dve veci. Sacharidy a kofeín už od rána.“
Čím menšia káva, tým lepšie
Pijete často kávu?
„Áno. Šesť denne. Ale žiadne pollitrové. Espresso. Čím menšie, tým lepšie, najlepšie čo najmenšie ristretto. Potrebujem kávu od rána, aby sa telo naštartovalo.“
A čo ostatné nápoje?
„Nepijem žiadne energetické. Počas dňa pijem vodu, ale nikdy počas tréningu, tej mám dosť dosť v bazéne. Počas tréningu elektrolytové a amino nápoje, ionty. Záleží od dĺžky a náročnosti tréningu.“
Prehnali ste niekedy niečo v strave?
„Nie je môj cieľ mať v stravovaní vybalansovaný život. Môj cieľ je dostať sa čo najrýchlejšie na druhú stranu bazéna. A pre to treba spraviť všetko. Isté obdobie som prijímal veľmi veľa bielkovín aj tukov, a skoro žiadne sacharidy. Hoci som sa cítil veľmi dobre, aj vo vode, môj výkon v bazéne nebol stopercentný.“
Máte nejaký zásadný prehrešok?
„Je to možno kontroverzné, ale mne to funguje. Deň pred pretekmi po večeri si vždy dám kus cheesecaku. Jeden, ale poriadny. Veľký sladký, 1000 - 1500 kalórií. Cukor treba úplne vystreliť, do svalov dostať glykogén. To mi dodá veľa energie. Je to hriech, ale mi to pomáha. Neviem, či len psychologicky, ale pomáha.“
Aké je vaše obľúbené jedlo?
„Je to skôr rituál, dodržiavame ho s bratom každú nedeľu. Voláme to beefandeggs, je to podľa českého hokejového seriálu Lajna. Pol kila mletého hovädzieho mäsa na panvicu, dvanásť vajec a k tomu batáty. To je naše nedeľné jedlo.“
A neobľúbené?
„Neznášam dve veci. Hríby a sušené hrozienka. Tie podľa mňa kazia každý koláč. Je to zbytočné, nechutí mi to. To isté hríby. Ak by zajtra zmizli, ani si to nevšimnem.“
Kto je Matej Duša
Slovenský reprezentant v plávaní (25) je dlhodobo náš najrýchlejší šprintér.
Drží individuálne slovenské rekordy vo voľnom spôsobe v dlhom bazéne na 50 m (22,11 s) a 100 m (49,12) aj v krátkom bazéne na 50 m (21,21) a 100 m (47,15).
Olympijskú premiéru mal minulý rok v Paríži, pravidelne štartuje na MS a ME.
Na univerzite v Charlotte v Severnej Karolíne vyštudoval matematiku a dátovú analytiku so zameraním na biznis, v USA aj pracuje.
Je slovenský Plavec roka 2024.