reklama
5. október 2025 o 08:00

Žartujú, že zjem studenú polievku rovno z chladničky, vraví Kundrát Mokošová. Ako sa stravuje naša najlepšia gymnastka?

Tým, že gymnastika je aj estetický šport, tak sa v nej kladie dôraz aj na to, ako vyzeráte, vraví.

Na snímke slovenská gymnastka Barbora Kundrát Mokošová
Na snímke slovenská gymnastka Barbora Kundrát Mokošová (zdroj: TASR - SGF)
Písmo: |

Na gymnastických bradlách zvládne kadejaké krkolomné kúsky. V kuchyni už taká kreatívna nie je. Športová gymnastka Barbora Kundrát Mokošová má na tanieri rada monotónnosť.

Dvadsaťosemročná Bratislavčanka prekvapila. Jedáva väčšinou studenú stravu. Bronzová medailistka z bradiel na majstrovstvách Európy v Mersine 2020 má dnes ideálny jedálniček, ale nebolo to tak vždy.

Ako vyzerá vaše stravovanie?

„Všeobecne by som povedala, že sa snažím stravovať zdravo. Vždy si však hovorím, že všetko treba s mierou. Doprajem si aj niečo nezdravé, pokojne aj nejaký koláč.

Gro stravy musí byť vyvážené, musia tam byť nejaké bielkoviny, sacharidy, tuky, aby som mala energiu na tréningy. Mám veľmi rada monotónnosť a opakovanie vecí, takže môj jedálniček vyzerá takmer každý deň tak isto. Nerada obmieňam veci, keď viem, že mi niečo funguje.

Za celú kariéru som už vyskúšala kadečo a až v posledných rokoch som si nastavila stravu tak, že mi najviac vyhovuje a snažím sa toho držať.“

reklama

Ako často jete počas dňa?

„Snažím sa jesť štyri až päťkrát, aby som sa nedostala do úplného hladu. Tomu sa snažím čo najviac vyhýbať.

Akonáhle sa dostanem do obrovského hladu, tak som schopná vyjesť úplne všetko. Nie je to dobré. Potom mi je veľmi zle a ťažko. Snažím sa radšej jesť pomenej, pravidelnejšie.“

Cítite sa lepšie, keď zapĺňate žalúdok pravidelnejšie?

„Áno. Tým, že jem menej porcií a častejšie, tak je to pre mňa oveľa lepšie stráviteľné aj pri tréningoch, ako keď si dám jedno či dve jedlá za deň, naladujem sa, je mi ťažko a som z toho unavená.

Všetko podľa mňa záleží na konkrétnom človeku či športovcovi, čo preferuje. Každý z nás si vie nájsť presne to, čo mu sedí.“

Na čo kladiete dôraz v stravovaní?

„Veľmi veľa jem ovocia a zeleniny. Bez toho, či nejakého jablka či banánu si neviem predstaviť deň. To ma vždy zachráni. Vždy sa však stravujem vyvážene.

reklama

Platí, že si vždy musím dať niečo sladké, inak je to so mnou na nevydržanie. Prichádza to na rad poobede pred tréningom. Dôraz kladiem aj na bielkoviny, sacharidy a tuky.“

A čo pitný režim? Dodržiavate v tomto smere nejaké pravidlá?

„Pijem iba čistú vodu. Každý deň si musím dať aspoň jednu kávu, niekedy aj dve. To je také moje, ráno prídem na tréning, dám si kávu a idem cvičiť. Že by som pila nejaké špeciálne vody alebo čokoľvek, to nie.

Mám rada čistú vodu, je to prírodné. Rovnako ako v strave. Rada jem jednoduché jedlá, neprekombinované a potraviny, ktoré nie sú veľmi upravované.“

Spomínali ste, že si doprajete niečo sladké. Čo to je zvyčajne?

„Väčšinou je to nejaký koláčik, keksík či palacinka. Niečo malé a sladké. Nie je to úplne na pravidelnej báze, že by som to jedla každý deň. Je to približne raz za týždeň, alebo cez víkend.“

reklama

Je aj niečo, čo vám nechutí?

„Teplé jedlo. Viac-menej všetko, čo jem, je studené. Všetci si zo mňa robia žarty, že som schopná vypiť studenú polievku priamo z chladničky alebo si vytiahnuť studený obed a zjesť ho.

Akonáhle chcem niečo teplé, tak mi je z toho ťažko a zle. Všetko, čo si zohrejem musí byť maximálne vlažné. Preferujem teda suchú a studenú stravu, napríklad šalát s mozzarellou alebo pečivo s niečím.“

Čo máte naopak najradšej?

„Mám rada všelijaké šalátiky. Viem si ich chutne spraviť so zeleninou, s mozzarellou. Je to aj zdravé, chutné, výživné a mám z toho energiu. Idem podľa toho, čo chladnička dá. Väčšinou tam je listový šalát, paradajka, uhorka poprípade cvikla. K tomu trebárs mozzarella.

Do toho si dám olivový či tekvicový olej a premiešam to. Teraz fičím aj na balkánskom syre, ten je zas slaný. Toto sú moje dobrotky. K tomu si maximálne dám nejaké pečivo. Mám veľmi rada aj cestoviny so syrovou omáčkou, ale to si spravím raz za pol roka.“

reklama

Nie je tajomstvom, že ste v minulosti museli ísť s hmotnosťou dole. Prečo?

„Tým, že gymnastika je aj estetický šport, tak sa v nej kladie dôraz aj na to, ako vyzeráte. Na druhej strane je tam preťaženie a záťaž na kĺby. Čím som ľahšia, tým sa mi lepšie cvičí.

Nechcem povedať, že je to potom menej nebezpečné, ale kĺby toľko netrpia. Hlavný dôvod teda bol, aby som vydržala cvičiť čo najdlhšie.“

Ako ste vtedy riešili zmenu stravy? Kto vám pomáhal?

„Skúšali sme kadekoho a nejak mi to nesedelo. Potom som si už našla spôsob sama. Skúšala som pred pár rokmi spolupracovať s jednou kamarátkou, ktorá robila bikiny fitness. Ona mi už len otvorila oči do toho, ako sa stravujem teraz, akurát som si to už len ponastavovala.“

V čom konkrétne vám otvorila oči?

„Že môžem pokojne jesť bez toho, aby som nejak veľmi hladovala. Takisto, že je dôležité prijímať všetky zložky v strave, netreba hladovať a úplne sa vytrápiť. Dá sa chudnúť aj normálnym, prirodzeným fungovaním.

reklama

Predtým som často bola zvyknutá na to, že som nejedla, alebo som sa najedla len raz za deň. Potom mi bolo zle a nevedela som fungovať. Keď som sa naučila na nejakú pravidelnosť, tak to bolo úplne fajn.“

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí sa chcú začať stravovať lepšie?

„Určite v tom treba nájsť balans. Nájsť si potraviny, ktoré vám chutia. Mne napríklad veľmi pomohlo, keď som si zo začiatku všetko vážila. Chystala som si jedlo a nevyjedala som blbosti, čo som mala doma.

Takisto som veci, ktoré som jedla pomimo prestala kupovať. Nikdy som nemala doma potraviny, ktoré boli pre mňa lákadlo.“

Nový newsletter

Dostávajte výber najdôležitejších správ. Zapnite si odber newslettra Štart.

Prémiový obsah

„Slovenský Eminem“ Tomáš Rigo sa v Stoke City dočkal vrúcneho privítania.

Slovenský Eminem Rigo: V Anglicku si plní sen, proti lídrovi mohol rozhodnúť

Rozhovor s Tomášom Rigom, stredopoliarom anglického Stoke City.

Ján Müller roky podporoval basketbalovú mládež na Hornej Nitre, stal sa však už aj stopercentným vlastníkom BC Prievidza.

Na desaťročie má tri milióny. Chceme patriť medzi najhodnotnejšie značky, tvrdí majiteľ BC Prievidza

Mecenáši - seriál denníka Šport o ľuďoch, ktorí financujú slovenský šport.

Ján Greguš ml. žije a trénuje v Las Vegas.
Dominik Greif

V závere by si najradšej vytrhal vlasy. Greif zažil zápas ako brankárski velikáni

Slovenský brankár má za sebou štart v Ligue 1 ako z ríše snov.

reklama
reklama
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu